BEBEKLERDE GRİP TEDAVİSİ


Bebeğimiz henüz 3 aylık ve hayatının ilk hastalığıyla tanıştı: Grip..
Burun tıkanıklığı ile gece uykusunda zorlanınca Otri bebe’nin burun damlasını damlattık. Sonrasında yine aynı markanın burun aspiratörüyle burnunda biriken ve nefes almasını zorlaştıran mukusu temizlemeye çalıştık. Fakat damla işe yaramadı ve burnundan bir şey çıkmadı. Ertesi gün öğlene doğru ateş çıktı. 1 çay kaşığı Calpol verince biraz rahatlamış olmalı ki yaklaşık bir buçuk saat uyudu. Yine de burnundan doğru düzgün nefes alamıyordu. Doğru nefes alamadığı için ememiyor ve dolayısıyla da huzursuz oluyordu. Vücudunun normal ritmi bozulmuştu. Daha fazla kaka yapıp daha az emiyor ve daha çok ağlıyordu. Burun damlasını belirli aralıklarla damlatmaya devam ettim ama; dediğim gibi nefes almasına pek yardımcı olmadı.

Öğleden sonra ateşinin yine çıkması, arda arda gelen hapşırıklar ve nefes almasının daha da zorlaştığını görünce doktora götürdük. Kan testi sonuçları temiz çıktı. Detaylı kontroller sonucu gribe yakalandığını söyledi doktoru. Mukus çözücü bir şurup, ateş dürücü olarak Calpol ve bir de bebekler için üretilen bir burun spreyi verdi. Bu tarz hastalıklarda burun damlasının yetersiz kaldığını ve etki etmediğini uygun bir burun spreyinin tedaviyi etkin bir şekilde hızlandırdığını söyledi.
Bugün hastalığının ikinci günü. Dünden beri ilaçları kullanmaya başladık. Burun spreyi kutusunda bir de burun aspiratörü çıktı. Sprey gerçekten çok etkili sonuçlar verdi. Önce burnuna birer kez sıkıp ardından burun aspiratörü ile içerde biriken salgıyı komple dışarı çıkardık. Ve çok şükür ki her burun temizliğinden sonra nefesi açıldı, emmeye başladı, keyfi yerine geldi. Gerçekten çok etkili bir burun spreyiymiş. Uykudan önce de buhar makinasını çalıştırdık.
Bugün sabah yine ateşi çıktı; fakat vücudunun her yerine yayılan bir ateş değildi. Sadece üst bölgelerinde çok fazla olmayan bir ateşti bu kez. Yine yarım ölçek Calpol ve burun temizliği ile rahatladı ve uykuya daldı.

Nerden geldi bu hastalık virüsü?
 Abisi de 4 gün önce aynı belirtileri gösteren bir rahatsızlık geçirmişti. Hastalığın bulaşmasını engellemek için iyileşene kadar kardeşini yanağından öpmemesini sadece elinden öpmesini söylemiştik. Fakat Selim ‘’ ama kardeşim çok yumuşak hep öpmek istiyorum hep’’… diyerek kendine engel olamadığını söyledi. Çocuk bu,  durumun ciddiyetini kavrayamaz tabi ki. Bir yetişkin olgunluğu beklememek lazım 3,5 yaşındaki bir çocuktan. Daha önce de Selim bu ve benzeri rahatsızlıklar geçirmişti; fakat İpek bu durumdan etkilenmemişti. Demek ki anne sütü gerçekten koruyormuş diye rahatlamıştım. Birkaç gün önce anladım ki anne sütünün koruyamadığı hastalıklar da olabiliyormuş. Yani sütüm korur diyip de öyle rahat rahat davranmamak gerekiyor. Sen yine de tedbirini al!..

Peki ne yapılmalı?
Evde başka bir çocuk daha varsa ne yapsanız kar etmez. Kaşla göz arasında yine yakın temasla virüs alışverişine girerler.
-Evi daha fazla havalandırmak ortama daha fazla temiz hava girmesine yardımcı olur.
-Evinizde varsa buhar makinası daha rahat nefes almasına yardımcı olacaktır.
-Bebeği gün içesinde açık alanlarda dışarı çıkarmaya çalışın.
-Ateşinin çıktığını fark ettiğiniz an bezini ve üzerindeki bütün kıyafetleri değiştirin.
-Ateşin boyutuna göre ılık bir duş.
-Evdeki sesi ve gürültüyü azaltmak bebeğinizin huzursuzluğunun azalmasına ve rahat uyumasına yardımcı olacaktır.
-Burun akıntısının dışarı çıkması için bebeğin başı hafifçe yükseltmelisiniz. Gerekirse yastığının altına herhangi bir havlu ya da battaniyeyi katlayıp koyun.
-Daha sık emzirmeye çalışın. Fakat öncesinde mutlaka rahat nefes alıp almadığını kontrol edin. Burnu tıkalı bebek emmekte zorlandığı gibi yutkunmakta da zorlandığı için öksürük nöbetine girebilir.
-Uyku öncesi burnunu temizleyip nefes almasını kolaylaştırın.
-Dışardan eve gelenler bebeğin yanına yaklaşmadan önce sabunla ellerini yıkasın.
-Kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durmaya özen gösterin…
Bebeğimiz çok şükür hızlı bir şekilde toparlanmaya belirtisi gösteriyor. Burnu açıkken ve ateşi olmadığında keyfi yerinde oluyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Tüm hastalara özellikle bebeklere ve çocuklara acil şifalar diliyorum. Evlatlarımız hasta olmasın!...



Yorumlar