EVET, GAME OF THRONES

Blogumda bugüne kadar hiç yapmadığım bir şey yapıyorum ve farklı bir ilgi alanım hakkında ilk yazımı paylaşmak istiyorum. Tabiki evlenmeden önce ve aslında çocuklar henüz doğmamışken sinema veya TV serileri izlemeye daha çok vakit bulabiliyordum.
Evlendikten sonra, eşimin de bu alana merakı olduğu için bir çok yerli yabancı film veya seri izleme şansımız da oldu. İşte böyle doğdu yabancı serilere olan ilgim diyebilirim. Heroeslar mı dersiniz, animeler mi (favorim Avatar:The last airbender), Fargolar, Mentalistler, Lostlar, Fringeler, Dr. Houselar (favorimdir)... bu liste seriler için böyle gider. Ama üzerine şu dönemde konuşulacak yegane seri Game of Thrones olmalı bence. HBO'nun hazırladığı bu seri son sezonuna giderken ortalığı iyice kasıp kavuruyor. Taht Oyunları olarak Türkçeye çevriliyor Game of Thrones. Seri, özellikle fantastik hikayelere meraklı kişilerin hoşlanacağı cinsten. Bir masal-sever olarak benim de fantastik konulara merakım malum.
Seride bir ömür süren yaz ve kış ayları oluşu daha ilk baştan masalsı bir kurgunun varlığını göstermektedir. Serinin ilk 7 sezonu yaz mevsiminde geçiyor ve son sezonun kış ayında geçeceği söylenebilir. "Winter is coming" yani "kış geliyor" bu serinin kült sözü olarak tarihdeki yerini almış bulunmakta şimdiden.
Peki kış nereye geliyor. Bu masalın mekanı neresidir? Krallıkların merkezi konumunda, Kralın Şehri adında en büyük şehir bulunmakta ve herkes burayı ele geçirmeye çalışmaktadır. Çevrede adalar, deniz aşırı ülkeler, kuzey ülkesi ve daha bir çok krallık bulunmakta. Değişik haneler yani hanedanların merkezdeki Demir Tahtı ele geçirmek için savaşlarını konu alıyormuş gibi dursa da dizi, aslında kışın gelmesiyle ortaya çıkacak olan zombimsi akgezenlere hazırlamıştır senaristler bizi ilk 7 sezon boyunca. Kışın gelmesiyle akgezenler ölü ordularıyla birlikte insanlığı yok etmek için kuzeyden güneye doğru akın etmektedirler. Bu bakımdan seri bana kalırsa taht oyunlarından çok akgezenler hakkında gibi. Her neyse diyelim. Akgezenlerin Kuzeyi koruyan Sur'u aşıp insanlığa karşı savaşını kazanıp kazanmayacağını yani 8.sezonu merakla bekliyoruz. Ejderhaların ve devlerin olduğu bu biraz da korkutucu TV masalı tabiki George R.R. Martin tarafında yazılmış Buz ve Ateşin Şarkısı serisinin TV'ye uyarlanmış hali, bunu da belirtmeden bitirmeyelim. Bir takım korku, şiddet, ve cinsel içeriğinden ötürü +14 olarak düşünebiliriz bu diziyi, yani bir yetişkin dizisi, çocuklar için değil orası kesin. Fantastik konulara meraklı iseniz, Lord of Rings gibi bir filmi mesela beğenmişseniz, bu seriyi de beğeneceksinizdir diye düşünüyorum. Benden söylemesi.

Yorumlar