KÜÇÜK DENİZ KIZI PONYO (Gake no ue no Ponyo - 崖の上のポニョ)





"Küçük Deniz Kızı Ponyo" tekrar tekrar kendini izlettiren bir başka Miyazaki animesi. İçerdiği olağanüstülükleri bu kadar doğal ya da doğadan geldiğini anlatmasındaki sadelik, masumluk, derinlik inanılmaz ölçüde. İzleyip de beğenmeyecek çocuk olacağını hiç sanmıyorum. Hangi çocuğun ilgisini çekmez ki gemiler kadar büyüyebilen sihirli balıklar ya da küçük bir büyüyle gerçek bir tekne olabilen oyuncaklar.

İşte böyle doğaüstü olaylarla çepeçevre sarmış bir hikayesi var Ponyonun.
Ponyo bir deniz kızıdır. Deniz kızı dediysek gerçekten çocuk, minik hatta, ufacık bişey işte. Japon balığı gibi.
Diğer kahramanımız da ufak bir erkek çocuğu, Sasuke. Deniz kenarında oynamaktadır, böyle başlar hikayemiz. Kavanoza sıkışmış küçük deniz kızı Ponyoyu kurtarmasıyla başlar herşey.

Macera tutkunu olan bu küçük deniz kızı, Sasuke'yi çok sever ve onun yanında kalmak ister. Deniz kısının babası ise bir büyücü olup deniz altında yaşamaktadır, annesine gelince Japon kültüründe nereye oturturuz bilemiyorum ama sanırım Tanrıça ya da deniz tanrısı gibi birşeydir. 

Ponyonun babası küçük deniz kızının insanlarla görüşmesine izin vermemektedir yoksa büyük felaket gelecektir. İşte böyle devam eder gider bu harika çizgi film. Tabiki tüm ayrıntıları anlatmamız doğru olmaz, heyecan ile kendiniz açıp izleyebilirsiniz.

Oğlumuzla defalarca izlediğimiz bir filmdi. Herkese tavsiye ediyoruz tabi ki bu harika Miyazaki eserini yine. Çocukların hayal gücünü geliştirecek bir çok unsur barındırmakta. 
İyi seyirler.




Yorumlar